maandag 8 juni 2020

Einde.

Beste lezers,

Aan alles komt een einde, dus ook aan deze bloggenreeks. Ik heb jullie door deze moeilijke en zware periode proberen te lootsen door blogs te schrijven over het actuele gebeuren met natuurlijk een link naar het verleden erin verwerkt.

Ik heb geprobeerd om jullie steeds te blijven trigeren. Ik heb jullie ook een blik achter de schermen willen bieden over wat ik allemaal doe in mijn vrije tijd. Uit de reacties die ik las zag ik dat jullie het een zeer interessante bloggenreeks vonden. Er was interactie op een manier die ik nog nooit eerder heb meegemaakt. Jullie waren een fantastisch online publiek. In de cursussen die we hebben spreken de docenten vaak over een kenniseconomie of een kennismaatschappij. Ik denk dat wel kunnen zeggen dat we het wel kunnen beamen dat het hebben van een bepaalde kennis zeer welkom is. Zeker als we voor een opdracht als deze kunnen kiezen.


Een woordje van dank.


Graag wil ik ook onze docent, meneer Wydooghe bedanken om de keuze aan ons te laten tussen een blog maken of het examen. Ik heb doorheen de volledige coronacrisis meer en meer het schrijven in de vingers gekregen. Het is nog altijd niet perfect maar je moet ergens beginnen.

Het was niet altijd even gemakkelijk om te schrijven. Ik heb dagen gehad dat ik helemaal inspiratieloos was maar dan andere dagen dat de woorden elkaar opvolgde alsof ik een volledig woordenboek aan het leeg schudden was.

Update


Voor de nieuwsgierigen onder jullie. Ondertussen zijn we bezig met het jeugdhuis terug opstart klaar te krijgen tegen 1 juli. Want dan is het de dag van het
jeugdwerk. Wist je trouwens dat het jeugdhuis te Blankenberge geopend is in 2016? Het was sinds toe 20 jaar geleden dat er nog een jeugdhuis was in Blankenberge. Dankzij de jarenlange inzet van de Jeugdraad is deze er dan eigenlijk gekomen.

Graag sluit is af met een welgemeende DANK U!


PROTEST! deel 2


Jullie zullen zeggen “allee een tweede deel over dat protest?” JA! Een tweede deel. Ik zal jullie ook meteen zeggen waarom. Nog nooit hebben we over de wereld zoveel “vreedzame” protesten gehad dan nu, toch moet ik zeggen dat deze protesten wel de meest rare protesten o.i. zijn. Na het protest van vorige week in Nederland zagen we gisteren (zondag 7 juni 2020) ook protesten in Vlaanderen en Brussel. In Vlaanderen zagen we protesten in Oostende, Gent en Antwerpen maar naast Vlaanderen waren er ook protesten in Brussel. De protesten in België waren tegen racisme en het politiegeweld over de hele wereld en hier in België, de zin “Black lives matter” hoorde we in deze Vlaamse steden en Brussel. In België is het voor het moment ook zo dat bepaalde politieke jongeren partijen eisen dat de standbeelden van Leopold II worden verwijderd uit het straatbeeld net als de alle straten, pleinen, bruggen, tunnels,… met zijn naam in veranderd worden. Ik vond het wel interessant om over de protesten in België nog een blog te schrijven.

Koning der Belgen – Leopold II


Conferentie van Berlijn
Laten we eens even dieper ingaan op wie Leopold II was en wat hij allemaal gedaan heeft. Op 9 april 1835 Leopold II geboren te Brussel, 30 jaar later (17 december 1865) werd hij dan koning na de dood van zijn vader Leopold I. In de conferentie van Berlijn (1884-1885) het de koning zijn zinnen gezet op een kolonie. De Conferentie van Berlijn was een bijeenkomst van 15 Europese landen en de Verenigde Staten. In de Conferentie werden er ook afspraken gemaakt, één van de afspraken was dat het staatshoofd er moet op toezien dat de levens van de inheemse bevolking verbeterd werd. Maar je kan het waarschijnlijk wel al raden, Leopold II legde de afspraken gewoon naast zich neer. In 1885 stemde het Belgische Parlement dat Leopold II ook staatshoofd werd van de Congostaat. Nu was Leopold II “eigenaar” van de Congo-vrijstaat, hij ziet het grondgebied zelfs als een privébezit en wil er zich er dan ook meegaan verrijken. De koning startte om te beginnen een handel in Ivoor, in een latere fase ging hij over tot het verhandelen van rubber. De inheemse bevolking waren de slaven die op de plantages moesten werken en de blanke Belgen keken daar op toe of dit wel allemaal goed en volgens de koning zijn regels verliep. De inheemse bevolking van Congo moet dit in slechte en gruwelijke omstandigheden doen. Congolezen zij met als gevolg dan ook het slachtoffer geworden van ziekte, ontbering, verkrachting, afhakken van handen tot zelf
onthoofding. Door de handel in Ivoor en later in rubber levert dit een groot fortuin op. Het geld dat vanuit Congo komt zal hij werken laten uitvoeren in groot steden zoals Brussel, Oostende en Antwerpen. In Brussel zien we op de basiliek van Koekelberg uit de grond schieten, in Oostende komt er de Wellingtonrenbaan en ga zo maar door. Vanaf de 20ste eeuw wordt het nieuws van de wantoestanden in Congo alsmaar meer en meer internationaal bekend. Dit met gevolg dat in 1908 de kolonie zal overgedragen worden aan de Belgische Staat, al snel ontstaan er door de machtswissel scholen, ziekenhuizen en kerken in alle dorpen. Dit met als bedoeling om de Congolezen te leren leven zoals een Belg. Wat we tot op vandaag nog steeds niet weten is hoeveel slachtoffers er effectief zijn gevallen in Congo tijdens de 23 jaar dat Leopold II er staatshoofd van was. Ik denk wel dat ik over de geschiedenis van Leopold II kan besluiten dat het nogal redelijk luguber is wat die man op zijn kerfstok heeft staan. Maar de vraag die zich vandaag stelt is of het effectief wel nog nodig is om van deze man standbeelden te hebben staan in het straatbeeld.

Weg of blijven?


De afgezaagde hand 
Al vele jaren stelt zich meer en meer de vraag of het effectief wel nodig is dat er standbeelden en portretten zijn van Leopold II. Past dit nog in onze huidige samenleving? Er zijn al enkele Vlaamse steden die het heft in eigen handen hebben genomen zo zien we dat de stad Ekeren een standbeeld van Leopold II hebben veranderd in een infobord, dit gebeurde in 2018. In 2019 zien we dat Kortrijk de Leopold II-laan veranderd van naam. Tot slot verwijderde het stadsbestuur van Vilvoorde in 2020 het schilderij van Leopold II uit hun feestzaal in het stadhuis. Daarnaast stellen we ook vast dat meer en meer standbeelden besmeurd worden. Voorbeelden hiervan kunnen we in vele steden over Vlaanderen terugvinden, daar worden de standbeelden namelijk besmeurd met rode verf. Dit verwijst natuurlijk naar de daden die Leopold II heeft verricht in Congo. Meer dan 15 jaar geleden verdween er zelfs een hand van één van de standbeelden, meer bepaald een hand van het standbeeld die in Oostende staat. Dit gebeurde tijdens een protest in 2004 van de actiegroep “De Stoeten Ostendenoare”. Piet Wittevrongel -toevallig ook een Blankenbergenaar – en lid van de actiegroep verscheen in 2019 met de afgekapte hand in de media. Opvallend is dat de actiegroep de hand enkel maar wil teruggeven als het koningshuis zijn excuses aanbiedt voor de koloniaal verleden.

De politiek is zeer stil rond deze vraagstelling om de standbeelden te laten verwijderen. Wel heeft B. Tommelein (burgemeester van Oostende) wel al gezegd dat hij deze niet zal laten verwijderen. Verder zijn er ook historisch die zeggen dat het geen nut heeft om de delen uit de geschiedenis te wissen, want je helpt er niemand mee.

Wat de standbeelden betreft ben ik persoonlijk niet voor de verwijdering van de beelden. De geschiedenis kan je niet zomaar in de prullenbak gooien. Geschiedenis moeten we zien als iets waar we uit kunnen leren. Het is misschien niet slecht om de standbeelden in te richten als een soort van info plaats over de geschiedenis. Het is zo dat vele burgers niet weten wat er allemaal gebeurt is in de regeerperiode van Leopold II. Daarom zou het geen slecht idee om een infobord bij de standbeelden te plaatsen dit kan je dan ook altijd aanvullen met een modern kunstwerk die dan ter nagedachtenis is voor de gevallen slachtoffers. Wat de straatnamen betreft moet het volgens mij wel lukken om zoveel als mogelijk straten te veranderen van naam. Misschien kunnen we de straten waar nu een bordje Leopold II-laan hangt veranderen in N. Mandela-laan of M.L. King-laan of wat dacht je van de Floyd-laan? Het is stof die ons aanzet tot denken maar laat ons steeds kritisch zijn.

Protesten in België


Luchtfoto protest Brussel
Nu we dit allemaal weten over onze voormalige koning kunnen we nu eens wat dieper ingaan op de protesten van afgelopen zondag. Dat men protesteert voor gelijke rechten is een goed gegeven, maar ik stel mij openlijk de vraag of het wel goed is om nu met tienduizenden mensen op straat te komen. We zitten nog altijd in het midden van een crisis, namelijk de coronacrisis. Dit is een crisis waarbij een virus rapper circuleert dan wat er ook maar bestaat. We hebben net een zware piek achter de rug, een piek waar het zorgpersoneel een zware tijd heeft geleden. Ziekenhuizen kwamen aan hun plafond te zitten. Iedereen zat thuis en iedereen was bang. Er werd opgeroepen om de curve aftevlakken. Nu zijn we zijn we twee en een halve maand verder, maatregelen worden versoepeld en er gebeuren mensonwaardige acties in de Verenigde Staten, dus komen er een massa aan mensen op straat. Het is goed dat men wil opkomen voor de rechten van de mens maar is dit het juiste moment. In ons Belgenland sterven er op vandaag nog steeds mensen ten gevolge van de epidemie. Desondanks dit feit komen ze toch op straat. Persoonlijk vind ik dit zeer onverantwoord. Wat ik nog erger vind is dat de mensen die het meeste opriepen om thuis te blijven, niet naar lock down-feestjes te gaan en zeker niet af te spreken met je vrienden NU wel oproepen om te gaan protesteren, straffer nog er zijn er zelfs die mee zijn gaan protesteren. Is het samenhokken op een plein waar er al 9.999 mensen staan dan minder erg dan een lock down-feestje? Of is dat plein dan minder gevaarlijk voor infecties? Moest dat zo zijn waarom zijn we dan niet meteen met z’n allen naar daar gegaan? Dan waren er toch niet zoveel doden? Het protesteren op pleinen en in straten in deze tijden is een messteek in de rug bij zij die vechten of de strijd verloren hebben tegen de epidemie. Massa bijeenkomsten zijn verboden in ons land, gaat men nu ook iedereen die is gaan protesteren een sanctie opleggen? Dit zal men waarschijnlijk niet doen want anders zou de Belgische staat misschien wel een proces aan zijn been hebben wegens de schending van de vrije meningsuiting. Virologen houden enerzijds hun hart vast en anderzijds zijn bang voor de gevolgen door het gedrag van de duizenden mensen die zijn gaan samenhokken op de pleinen over verschillende steden in Vlaanderen. Had men nu niet iets kunnen bedenken zoals de acties die men deed om de zorg te steunen? Zoals een bepaald kleur van doek buiten te hangen. Misschien had men daar eens even moeten over nadenken. Het zou toch gemakkelijk te organiseren zijn?

Besluit


Protesteren moet kunnen, maar niet in tijden dat er een zware gezondheidscrisis het land in zijn greep heeft. Men mag zijn mening uiten maar wees creatief. Denk ook na over een manier om niet zomaar de geschiedenis in de prullenbak te smijten, we kunnen dit niet zomaar doen. Buiten de gruwel van koning Leopold II zijn er nog vele andere gruwelijke zaken gebeurt, denk maar aan de aanslagen, wereld oorlog II,… . Onze geschiedenis zit vol met gruwelijke dingen, maar het is net uit die delen dat we dienen te leren hoe het niet moet. Koppel aan iets negatiefs, iets positiefs maar vernietig het niet. Je komt met vernietiging geen stap verder, sterker nog als je bepaalde delen van de geschiedenis verwijderd dan verwijder je ook kennis. Kennis die we kunnen gebruiken om te schrijven aan een nieuwe samenleving, een samenleving waar er meer eensgezindheid is. Enkel zo’n samenleving kunnen we creëren door te leren uit de kennis van het verleden. Leren uit de fouten die de mensheid heeft gemaakt.



Bronnen:
De Belgische monarchie. 2020. Koning Leopold II. Geraadpleegd via: https://www.monarchie.be/nl/koninklijke-familie/geschiedenis/koning-leopold-ii
Els Van Heuverzwyn. 22 februari 2019. Vermiste afgehakte hand van Leopold II-monument duikt op in Gent, maar verdwijnt nu weer naar een geheime locatie.  Geraadpleegd via: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/02/22/vermist-hand-duikt-op-in-gent/
Kathleen Heylen. 5 juni 2020. Controverse over standbeelden van Leopold II: waarom is de Belgische koning zo omstreden. Geraadpleegd via: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/06/05/leopold-ii-portret-en-controverse/
Liselotte De Groote. 18 februari 2020. Schilderij van Leopold II verdwijnt uit gemeentehuis Vilvoorde: "We vergeten de geschiedenis absoluut niet". Geraadpleegd via: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/02/18/schilderij-van-leopold-ii-weg-uit-gemeentehuis-vilvoorde/
Nico Teirlinck. 25 november 2019. Standbeeld van Leopold II in Gentse Zuidpark opnieuw besmeurd. Geraadpleegd via: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/11/25/standbeeld-leopold-ii-opnieuw-besmeurd/
Veerle Deblauwe. 19 november 2019. Kortrijk schaft Cyriel Verschaeve-straat en LeopoldII-laan af. Geraadpleegd via: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/11/19/kortrijk-schaft-cyriel-verschaevestraat-en-leopold-ii-laan-af/
VRT nieuws. 17 augustus 2018. Controversieel standbeeld Leopold II in Ekeren heeft nu infobord. Geraadpleegd via: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/08/17/controversieel-standbeeld-leopold-ii-in-ekeren-heeft-nu-infobord/
Wikipedia. 8 juni 2020. Leopold II van België. Geraadpleegd via: https://nl.wikipedia.org/wiki/Leopold_II_van_Belgi%C3%AB

donderdag 4 juni 2020

PROTEST!


Wat is Protest?

Als we de term opzoeken in het van Dale woorden boek dan krijgen we als betekenis uiting van verzet. In de realiteit zien we dit ook, dat als me protest gaat voeren ze zich meestal verzetten tegen een bepaald feit. Protest is al een soort van uiting om politieke of maatschappelijke problemen of thema’s aan te pakken. Vanaf de 20ste eeuw zien wie dat men ook zal gaan protesteren om taboes te doorbreken of om tegen gevestigde orde in te gaan.

Soorten van protest

Protest bestaat in verschillende vormen, de meest gekende onder ons is wel de demonstratie of betoging. Maar ook stakingen, boycot en een protestlied behoren tot de soorten van protest. Een soort van protest dat we de laatste jaren veel op televisie gezien hebben sinds de oorlogen in de Afghanistan, Irak, Iran, Libië,… is de vlagverbranding. Hier gaat men meestal de vlag verbranden van het land waar ze het niet mee eens zijn. Dit kan gaan over hun eigen vlag of dat van een ander land. Protest kan ook vreedzaam of gewelddadig zijn. Hiervan zijn er verschillende voorbeelden. Als we het over vreedzame protesten hebben dan komt er geen geweld aan te pas, een voorbeeld daar van is de vreedzame protestactie afgelopen jaar voor het klimaat, waarbij mensen in de Wetstraat gingen gaan neerzitten voor een beter milieu. Natuurlijk kan protest ook gewelddadig zijn, zo zijn er ook vele voorbeelden, politie dat bekogeld word, vernieling, brandstichting,… Graag wil ik jullie meenemen naar Amerika waar er sinds een week grote protesten zijn uitgebroken door de dood van George Floyd.

Oorzaak van het protest omtrent George Floyd

Agenten zitten op Floyd
“Op 25 mei arresteerden agenten van de stad Minneapolis George Floyd, een 46-jarige zwarte man, nadat een winkelmedewerker hem ervan had beschuldigd een pakje sigaretten te hebben betaald met een vals briefje van 20 dollar.” Dit schreef De Morgen op 2 juni 2016 op basis van een dossier die The New York Times kon inkijken. Dat dossier bevatte videobeelden van omstaanders, officiële documenten. Hierdoor was de krant in staat om de 8 minuten te reconstrueren voor de dood van Floyd. Floyd is om het leven gekomen doordat agenten minuten lang bovenop de verdachte hebben gezeten. Waaronder één agent die constant zijn knie op de nek van Floyd drukte, dit terwijl de man geboeid op de grond lag. Wanneer de hulpdiensten arriveerden bleef de betrokken agent nog steeds op de nek van Floyd drukken.

Gevolg van deze hardhandige aanpak

Politie protesteert mee
Je kan niet meer naast de gevolgen kijken van deze politionele actie. Over de hele Verenigde Staten protesteren mensen onder de slogan Black lives matter. In 40 steden gelden er avondklokken – waar vele geen gehoor naar hebben-, over verschillende staten is de noodtoestand afgekondigd. Daar bovenop moet de Nationale Garde in maar liefst 15 steden ingrijpen. Het is zelfs al zover gekomen dat er relschoppers het Witte Huis probeerde te belagen. Wat opvalt is dat de protesten niet alleen in de Verenigde Staten gebeuren, maar ook in Nederland, België, Verenigd Koninkrijk, Syrië, Frankrijk,… Opmerkelijk is het neerknielen van politie agenten, om hun solidariteit te tonen. Laten we nu voor eens en altijd duidelijk maken dat politiegeweld tegen minderheden in het algemeen niet meer kan in de 21ste eeuw. Het te hardhandig optreden van politie moet stoppen, de laatste jaren zien we dat het geweld tegen personen met een andere ethische afkomst steeds meer en meer groeit, hoofdzakelijk tegen zij die een andere huidskleur hebben.
Muurschildering Syrië
Wij als toekomstig sociaal werker moet hier ten volle tegen in gaan. We moeten ervoor zorgen dat er meer dan ooit een samenhang is tussen alle lagen van de bevolking maar hoofdzakelijk dat het respect tegenover zij met een andere ethische afkomst stijgt. Zij hebben ook het 
recht om gelijk behandeld te worden in alle opzichten! Hiermee bedoel ik niet alleen bij het optreden van politie, maar ook wanneer die personen een huis willen huren, een job zoeken,... . Zij verdienen eerlijke kansen. Het zijn ook mensen zoals jij en ik maar sommige hebben een iets andere huidskleur, maar dat mag geen reden zijn voor uitsluiting.

Kaart waar er protesten zijn in de VS




Verleden tegenover het heden

Nelson Mandela

Ook in het verleden zien we dat er enorm gestreden is voor de gelijke rechten voor mensen met een donkere of andere huidskleur. Zelfs tussen zij met een andere huidskleur waren er ongelijkheden. Hiervoor kunnen we terugdenken aan Nelson Mandela, toen hij in gevangenschap leefde weigerde hij alle voorkeursbehandelingen en leidde hij alle protestacties in de gevangenis. Het meest opvallende is dat de “zwarte” gevangenen minder voedsel kregen dan de “kleurlingen en Aziaten”. Terwijl Mandela in de gevangenis vertoefde braken er in de krottenwijken van Johannesburg rellen uit dit was een nieuwe stap vanuit het protest dat Mandela voerde. Op 11 februari 1990 werd Mandela vrijgelaten. Op 27 april 1994 werd Mandela president van Zuid-Afrika. Als bekroning voor al zijn inspanningen voor het vreedzaam einde van het apartheidsregime en het leggen van de funderingen voor een nieuw democratisch Zuid-Afrika, kreeg Mandela samen met de Klerk in 1993 de Nobelprijs voor de Vrede.

Martin Luther King

Toespraak Martin Luther King
De bekendste man die vreedzame protesten opzette tegen de rassenscheiding is toch wel Martin Luther King. Hij werd geboren op 15 januari 1929 in Atlanta. In zijn verzet tegen de rassenscheiding organiseerde hij een mars naar Washington maar ook boycotte hij de stadsbussen waarvan die de blanken bevoordeelden. De bekendste actie is toch wel zijn toespraak dat hij hield op de trappen van het Lincoln Memorial. de zin die ieder van ons, jong en oud zich herinnert is “I Have a Dream”. Zijn toespraak is zelfs zo bekend geworden door de geschiedenis heen dat zelfs de Nederlandse DJ Bakermat er in 2012 een lied over maakte die al snel razend populair werd. Een jaar na de toespraak van Luther King kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede. In 1968 werd hij doodgeschoten op het balkon van zijn Motel. Martin Luther King staat ook nu nog in de Verenigde Staten als symbool voor de burgerrechtenbeweging. Graag geef ik jullie nog een deel mee uit de toespraak van Martin Luther King, dit samen met de vertaling in het Nederlands.

Engelse versie:

“I have a dream that one day this nation will rise up and live out the true meaning of its creed: "We hold these truths to be self-evident: that all men are created equal." I have a dream that one day on the red hills of Georgia the sons of former slaves and the sons of former slave owners will be able to sit down together at a table of brotherhood. I have a dream that one day even the state of Mississippi, a state, sweltering with the heat of injustice and sweltering with the heat of oppression, will be transformed into an oasis of freedom and justice. I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character. I have a dream today.

Nederlandse vertaling:

“Ik heb een droom dat op een dag dit volk zal opstaan en de ware betekenis van zijn credo zal naleven: "Wij zijn van oordeel dat de volgende waarheden vanzelf spreken: dat alle mensen gelijk geschapen zijn". Ik heb een droom dat op een dag op de rode heuvels van Georgia de zonen van voormalige slaven en de zonen van voormalige slavenhouders in staat zullen zijn samen aan te schuiven aan een tafel van broederschap. Ik heb een droom dat op een dag zelfs de staat Mississippi, een staat, die smoort in de hitte van onrecht en smoort in de hitte van onderdrukking, veranderd zal worden in een oase van vrijheid en gerechtigheid. Ik heb een droom dat mijn vier kinderen op een dag zullen leven in een land waar zij niet beoordeeld zullen worden op hun huidskleur, maar naar de inhoud van hun karakter. Ik heb een droom vandaag.

Besluit

Graag wil ik afsluiten dat we na jaren strijd voor gelijke recht er nog altijd niet zijn. Er is nog veel werk aan de winkel maar als jonge garde moeten we dit aanpakken en hen beschermen die nog steeds als minder worden aanzien in de samenleving. Gelukkig bestaat er al iets als mensenrechten maar toch zien we dat deze niet altijd ten volle worden nageleefd. Ik heb dit actuele stukje genomen omdat ik het belangrijk vond om als toekomstig sociaal werker tussen al deze corona gekte toch eens ander nieuws in het daglicht te zetten, nieuws die al jaar en dag een hot item is en hopelijk snel zal veranderen. Tot slot geef ik jullie nog graag de link mee die je zal leiden naar het liedje van Bakermat, waarover ik het daarnet had.




#Blacklivesmatter


Bronnen:
De Morgen. 2 juni 2020. Rellen en plunderingen over hele VS: Nationale Garde in vijftien steden ingezet. Geraadpleegd via: https://www.demorgen.be/nieuws/rellen-en-plunderingen-over-hele-vs-nationale-garde-in-vijftien-steden-ingezet~ba77f56c/referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com
%2F
Bakermat. (2012). On Day. Geraadpleegd via: https://www.youtube.com/watch?v=6BV37Dcxj9s
De Morgen. 2 juni 2020. Reconstructie: zo kwam Gearge Floyd in 8 minuten en 46 seconden om het leven. Geraadpleegd via: https://www.demorgen.be/nieuws/reconstructie-zo-kwam-george-floyd-in-8-minuten-en-46-seconden-om-het-leven~b6f117f0/
De Standaard. 2 juni 2020. Politie met dubbel gezicht. Geraadpleegd via: https://www.standaard.be/cnt/dmf20200601_04977560
Het Laatste Nieuws. 2 juni 2020. Zo kan het ook: protest tegen Amerikaanse politiegeweld met mondmasker en social distance in Gent. Geraadpleegd via: https://www.hln.be/nieuws/binnenland/zo-kan-het-ook-protest-tegen-amerikaans-politiegeweld-met-mondmaskers-en-social-distance-in-gent~a0dfa56d/
Van Dale. 2020. Protest. Geraadpleegd via: https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/protest#.XtgwtzozZPY
Wikipedia. 17 mei 2020. Martin Luther King. Geraadpleegd via: https://nl.wikipedia.org/wiki/Martin_Luther_King
Wikipedia. 2 maart 2020. I Have a Dream. Geraadpleegd via: https://nl.wikipedia.org/wiki/I_Have_a_Dream_(Martin_Luther_King)
Wikipedia. 23 mei 2020. Protest. Geraadpleegd via: https://nl.wikipedia.org/wiki/Protest
Wikipedia. 3 juni 2020. Nelson Mandela. Geraadpleegd via: https://nl.wikipedia.org/wiki/Nelson_Mandela#Persoonlijke_ontwikkeling

woensdag 3 juni 2020

Geld en crisis lopen hand in hand


Crisis vs geld

Als je het woord crisis hoort, dan denk je automatisch aan geld. Iedereen herinnert zich waarschijnlijk wel dat zijn of haar ouders soms wel praten over de banken crisis van 2008. Of de financiële impact na 9/11. Waren dit een grote crisissen? Eigenlijk niet echt, de geschiedenis kent een nog vele grotere crisis. Daarbij denk ik spontaan aan de crisis van 1930, deze word ook wel eens Great Depression genoemd. Het ontstaan van deze crisis was de plotse ineenstorting van de aandelenkoersen op de beurs van Wall Street (1929). Deze ineenstorting was een wereldwijde ramp en was dan ook de oorzaak van de grote crisis die volgde in 1930.

Hoe stortte de beurs ineen?

Mensenmassa in Wall Street na ineenstorting
Hiervoor moeten we terug naar 24 oktober 1929. Op die dag begonnen de aandelenkoersen extreem te dalen. Dus dachten de aandeelhouders, laten we ze in een paniek reactie verkopen. Het gevolg van deze massale verkoop was dat de aandelenkoersen volledig inzakte, maar dat was nog niet het einde. De koersen bleven maar zakken. Het dieptepunt van die koersen werd bereikt op 8 juli 1932. Het duurde tot 1954 voor de koersen terug met kracht begonnen te stijgen. Vele aandeelhouders waren gewone burgers die zelfs leningen aangingen om aandelen te kunnen kopen, hierdoor werden er ook vele banken getroffen door deze grootschalige crisis. Want zelfs banken gingen over de kop. Nog een reden waarom banken over de kop gingen was het feit dat iedereen massaal zijn geld begon af te halen en hun tegoeden gingen gaan opnemen.  De oorzaken van deze ineenstorting waren er enerzijds doordat na de eerste wereldoorlog de landbouw in Europa weer opgang kwam, begonnen de Amerikaanse boer met serieuze overschotten te zitten. Maar anderzijds konden particulieren en bedrijven veel geld lenen

Wat waren de gevolgen?

De Amerikaanse middenklasse verloor een groot deel van hun koopkracht, bezuinigen was dan ook zeer noodzakelijk. De industrie kreeg ook zware klappen, er kwamen geen tot nauwelijks orders binnen en sommige bedrijven gingen dus failliet

Hoe was het met de Europese landen?

Duitsland leek in 1920 op economisch vlak te bloeien. Niets was minder waar, op meerdere punten was ook hun economie niet gezond en zelfs zeer kwetsbaar. Dit omdat Duitsland sterk afhankelijk was van de Amerikaanse steun. Wanneer Amerika de steun op stop zette, werd Duitsland meteen meegezogen in de depressie. Werkloosheid steeg, investeringen namen af, dit met gevolg dat de extreme politieke partijen een enorme groei kende. Hitler nam in 1933 de zwakke economie mee.
Stempellokaal
Naast Duitsland werd ook Nederland zwaar getroffen, het is pas na de tweede wereldoorlog de Nederlandse economie terug is beginnen openbloeien. Maar hoe zat het dan in België? België was nu het exportland, de dalende wereldhandel zette dan ook een druk op onze economie. De sociale gevolgen voor België waren dan ook enorm. Rond 1932 was 1 op 3 Belgen volledig of gedeeltelijk werkloos. 40% van de mijnwerkers waren meestal één of zelfs twee dagen thuis. De prijzen voor huisvesting stegen met zienderogen, de huurprijzen waren dan ook een enorme hap uit het inkomen van de gezinnen. Ook extra belastingen werden op import producten gegeven, met als gevolg dat ook de prijs voor een brood de hoogte inschoot.

De link met de coronacrisis

Zoals ik al eerder vermeld heb is er wel altijd een financiële impact wanneer er iets gebeurt op deze aard bol. In het begin heb ik vermeld dat ook 9/11 een impact had op de economie. Dit is niet andere met de huidige pandemie. Zoals jullie ondertussen al weten is een pandemie een virus die over de wereld rond gaat, van continent tot continent, van land tot land. Op 23 maart 2020 schreef Jos DE Greef “Terwijl het verloop van de coronaviruspandemie nog onzeker is, geldt dat ook voor de economische impact daarvan”. Het artikel is gebaseerd op een interview afgenomen door de BCC, zij interviewde Angel Gurria, dit is de top man bij de OESO (Organisatie voor economie, samenwerking en ontwikkeling). Men is nu al aan het speculeren dat we de economische gevolgen van deze coronacrisis nog jaren gaan voelen. In het artikel van De Greef spreekt men over een U-curve in plaats van een V-curve. De U betekent dat er een forse daling is, maar dat het ook lang zal duren tegen dat de economische bedrijvigheid weer opgang zal komen. We kunnen voor de financiële impact te weten gaan kijken naar vooraf gaande pandemieën, denk dan maar aan de Spaanse griep (1918-1919) of de golven van de Aziatische en de Hongkong griep (jaren ’50 à ’60). Of dit een goede vergelijking is? Wel dat denk ik niet zo, de economie van toe is totaal niet meer te vergelijken met de economie van nu. Een betere vergelijking is zoals in het begin vermeld de bankencrisis van 2008 en
9/11. Uit deze beide gevallen leren we dat de impact op het leven enorm kan zijn door een forse economische terugval en een verhoging van de werkloosheid. Ook nu zien we dat bedrijven het moeilijk beginnen te hebben denk maar aan de Brussels Airlines die staatssteun heeft aangevraagd om de crisis door te komen. Ook tal van andere bedrijven of KMO’s die bescherming hebben gevraagd tegen schuldeisers. Je hoeft geen econoom te zijn om te weten dat deze pandemie een grote impact zal hebben op ons financieel bestaan. Laat het nu ook toevallig zijn, dat ik iemand betrekkelijk goed ken in het bankwezen waar ik even aangevraagd heb van hoe doen de koersen het nu eigenlijk? Het antwoord dat ik hierop kreeg was redelijk duidelijk. Bij belegging waarbij de bank constant gaat beleggen in vastgoed, aandelen,… voor jou als klant doet stond de koers van 27/03/2020 op € 94.96 per deel wetende dat nog geen week voordien diezelfde koers op € 106.67 stond ver deel. Als ik vandaag (03/06/2020) aan mijn kennis vroeg op hoeveel de koers nu staat antwoordde mijn kennis dat dit € 101.10 per deel is, wel vertelde mijn kennis in het bankenwezen erbij dat het de afgelopen dagen wel gefluctueerd heeft rond de € 100 à € 105 per deel.
Grafiek laatste 6 maanden beursaandelen Bel20
Een gouden tip voor jonge mensen die wel een centje staan hebben, het is het moment om te investeren. Want de kans is groot dat de intresten op de spaarboekjes nog kleiner zullen worden. Zoals je ziet hebben grote gebeurtenissen wel duidelijk een impact op onze financiële middelen. Mijn ouders zeggen altijd “geld is een vuil beestje” door de jaren heen ben ik ook beginnen snappen waarom ze dit zeiden. Bezig zijn met geld kan gevolgen hebben, soms zelfs grootse gevolgen.

Het financiële luik ziet er soms wat saai uit maar het kan ons zoveel leren over welke moeilijke perioden die we als land, gemeenschap hebben meegemaakt. Hopelijk vonden jullie dit toch een interessante blog over de verbinding tussen de economie en de huidige situatie omtrent de coronacrisis.


Bronnen:
Historiek. 25 oktober 2019. Crisisjaren (1929-1939) - De grote gevolgen. Geraadpleegd via: https://historiek.net/crisisjaren-1930-economische-crisis/78555
IEXgroup. 03 juni 2020. Bel20. Geraadpleegd via: https://www.beursduivel.be/index-koers/190015497/bel-20.aspx
Jos De Greef. 23 maart 2020. Denktank OESO: "Deze economische crisis gaat nog jaren duren, geen snelle heropleving. Geraadpleegd via: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/23/denktank-oeso-deze-economische-crisis-gaat-nog-jaren-duren-ge/
Wikipedia. 15 april 2020. Beurskrach van 1929. Geraadpleegd via: https://nl.wikipedia.org/wiki/Beurskrach_van_1929
Wikipedia. 20 mei 2020. Crisis van de jaren 1930. Geraadpleegd via:https://nl.wikipedia.org/wiki/Crisis_van_de_jaren_1930