maandag 25 mei 2020

Onderwijs tijdens corona


In de geschiedenis zeker rond de periode van Daens zien we dat het volgen van onderwijs hoofdzakelijk voor de rijkere bevolking was weg gelegd. Het in gaan van de leerplicht en het verbod op kinderarbeid is er maar laat gekomen (gedetailleerd uitwerken)
Onlangs las ik een artikel van de VRT "verwijzing schrijver" zegt: 'wat ik nu wil wensen, is een beetje extra geld. Zodat we nog wat eten kunnen kopen'. Deze zin komt uit de mond van Dylan. Dylan is een jongen die in een kwetsbaar gezin leeft. Hij zit in het eerste middelbaar en is bang dat hij zijn jaar opnieuw moet doen. Hoe komt dat? Het coronavirus!

Probleemstelling


Door de crisis waar we ons nu in bevinden en mede door de ommezwaai van fysiek naar online- onderwijs heeft Dylan een zware achterstand opgelopen. Hoe dat komt? Hij had namelijk wel een oude computer thuis maar die werkte niet naar behoren. Zijn vader gaat wel werken maar is even technisch werkloos geweest waardoor er minder geld in het laadje kwam. Gelukkig is er door een buurtwerking al rap een oplossing gekomen en kan Dylan gebruik maken van een laptop die wel al sneller is. Al vreest hij dat het schip alreeds gezonken is. Gewoon op vlak van onderwijs zien we al dat wie genoeg bestaansmiddelen ter beschikking heeft zich voldoende goed kan inzetten voor onderwijs te volgen, wie nu natuurlijk wat krap bij kas zit heeft het daar wat moeilijker mee. De kloof tussen rijk en arm wordt door deze crisis alleen maar groter dan dat deze al was. Hoe gaan we dit probleem oplossen? Hoe zorgen we ervoor dat kinderen uit een kwetsbare omgeving terug mee zijn met de gegeven leerstof? Want zittenblijven geeft dan toch ook een grote financiële impact op het gezin van 6 broers, 1 zus en de mama en papa? Men gaat nu een zomerschool organiseren vanuit de overheid. Ik denk niet dat dit voldoende zal zijn om een leerachterstand van meer dan een maand nieuwe leerstof in te halen.


Evalueren


Op wat zullen de scholen zich in godsnaam baseren om leerling x door te laten en leerling y niet? Op basis van de behaalde resultaten van de Kerstexamens? Dit zou een zeer slecht beeld geven. Sommige leerlingen hadden zich misschien net herpakt en wilde er nu echt voor gaan maar konden zich niet bewijzen door de crisis. Of zouden ze zich baseren op de gemaakte taken in de lockdown periode? Maar hoe ga je dan gaan evalueren bij kinderen waarvan er in de eerste weken geen laptop of internet verbinding in huis was? Straffer nog, hoe evalueren bij kinderen en jongeren die tot op heden nog geen laptop hebben. Ik heb ondertussen al veel verhalen gehoord omtrent de basis die de school zal gebruiken om iemqnds zoon of dochter over te laten.
Persoonlijk denk ik dat we na deze crisis een paar nieuwe verhaal lijnen gaan moeten schrijven omtrent het onderwijs en hoe we de leerkloof zullen dichten. Ook zonder de coronacrisis is er een kloof waar men maar niet over kan.
Graag geef ik jullie mee wat ik in mijn postcorona onderwijsplan zou zetten:

1. uitgebreid onderzoek doen naar de tekortkomingen bij kwetsbare gezinnen:
·        Is het gezin in het bezit van een goed werkende laptop?
·        Is er een wifi verbinding in huis van deze gezinnen?
·        Heeft de leerling/student een rustige omgeving om te studeren?
·        Is er voldoende begeleiding?

2. Hoe bovenstaande vragen oplossen?
Ÿ  Per gemeente kijken naar het aantal kwetsbare gezinnen en de scholengemeenschappen laptops laten aankopen. Wie geen laptop heeft maar wel genoeg bestaansmiddelen heeft kan een laptop huren aan de school. Wie niet genoeg bestaansmiddelen heeft kan via het sociaal huis of OCMW aan een attest komen om gratis een laptop te ontlenen aan de school. Dit kan zeker een oplossing bieden in tijden van crisis maar ook tijden de gewone gang van schoollopen.
Ÿ  De wifi verbinding kunnen we proberen op te lossen door over geheel Vlaanderen, per gemeente verschillende hotspots aan te brengen. Als er geen crisis is heb je beperkt toegang, als er een crisis zich voordoet kunnen bepaalde hotspots open gesteld worden voor sociaal kwetsbare gezinnen met in hoofdzaak de kinderen n jongeren van deze gezinnen toegang te geven aan het online leerplatform.
Ÿ  In tijden van crisis (welke dan ook) is het belangrijk voor een rustige leerplek te hebben. Al was het dat dit kon op een jeugddienst, school,.... voor vele jongere en kinderen in hoofdzaak uit een kwetsbaar gezin kan dit echt een verschil geven.
Ÿ  Ook begeleiding in en buiten tijden van crisis is van uiterst belang.

Het verleden


In 1888 zien we in Aalst zien we in de Belgische geschiedenis mensonwaardige omstandigheden binnen in de fabrieken. In die periode zien we dat Pastoor Daens terug naar zijn geboortestad. Hij ging er privéles geven aan welgestelde kinderen, maar toch had hij meer aandacht voor zij die het moeilijkere hadden. Hij kwam mee in opstand tegen de meest welvarende in de maatschappij. In 1914 ging dan eindelijk de leerplicht in voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. In11983 – bijna 100 jaar na Daens zijn weerde keren naar Aalst - werd de leerplicht verlengd tot 18 jaar. We zien dus dat leren en studeren voor onze maatschappij eigenlijk iets is waar er voor gevochten is geweest. Door de afschaffing van kinderarbeid, hebben ook zij die het minder goed hadden kunnen gaan studeren. Maar toch weten we uit de lessen demografische ontwikkelingen en maatschappelijke veranderingen dat er toch wel een verschil is
tussen de kwetsbare jongeren/kinderen en zij die welgesteld zijn. Zo beschrijft een cursus deel dat de onderwijskansen tussen jongens en meisjes wel eens durft te verschillen maar dit hangt heel hard samen met nog andere factoren binnen in de school- en huiscontext. De sociale achtergrond speelt hier een duidelijke rol.

We kunnen dus besluiten dat jongeren en kinderen uit kwetsbare gezinnen het al altijd moeilijker hebben gehad. Dit zowel in het verleden als in het heden. Daar moeten niet alleen de kwetsbare groepen aanwerken maar daar moeten wij, als maatschappij aan werken. Zorgen dat de kwetsbare gezinnen opgenomen worden in dat wat wij normaal noemen. We moeten tonen dat we hen (onder)steunen en willen begeleiden naar een voor hen betere wereld. Laten we de handen in elkaar slaan om te zorgen voor zij die het niet gemakkelijk hebben om een menswaardig leven te lijden.


Bronnen:
Saerens, Z. (2020). "Ik wens beetje meer geld om eten te kopen, want het is bijna op": Dylan uit kwetsbaar gezin getuigt over coronacrisis. Geraadpleegd via: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/05/18/dylan-karrewiet/

Verhaeghe, M. (2020) Demografische ontwikkelingen en maatschappelijke veranderingen. Cursus sociaal-agogisch werk.
Wikipedia. (2020). Adolf Daens. Geraadpleegd via https://nl.wikipedia.org/wiki/Adolf_Daens
Wikipedia. (2020). Leerplicht – Geschiedenis. Geraadpleegd via https://nl.wikipedia.org/wiki/Leerplicht#Geschiedenis

woensdag 13 mei 2020

LGBT in een historisch perspectief


LGBT, als we dit opzoeken op het internet dan zien we dat dit staat voor Lesbian, Gat, Bisexual and Transgender. Als symbool voor de lgbt-gemeenschap wordt sinds de laatste jaren de regenboogvlag gebruikt. We kennen deze wel allemaal. Verder bestaan er ook lgbt-rechten. Graag vermeld ik er een paar hieronder:
  •         Het recht op vrije seksualiteit
  •         De legalisering van het homohuwelijk
  •         Het recht op adoptie
  •         Gelijke rechten op het gebied van arbeid en huisvestiging
  •         Anti-discriminatie
  •         Bescherming tegen homofobie en transfobie
  •         Recht op geslachtsaanpassing
  •         Intrekking van travestieverbod

Ook de dag van vandaag merken we nog veel homohaat, iets wat we met z’n allen betreuren. Uit een persoonlijke ervaring had ik contact met een oudere persoon die net een verlies achter de rug had. De man was al van een redelijke ouderdom en treurde enorm om het verlies van zijn man. Jawel u leest het goed “zijn man”. Hij aan het overwegen om naar een serviceflat te verhuizen, maar is enorm bang om raar bekeken te worden in een serviceflat omdat hij homo is. Ik ben met deze man in gesprek gegaan omdat ik zag dat hij het heel moeilijk heeft. Ik was er voor men vakantiejob maar het mentaal welzijn van mensen die net in deze moeilijke periode een verlies moeten doorstaan mogen toch even een luisterend oor hebben, niet?


Ik had het er moeilijk mee dus dacht ik waarom zou ik er niet over schrijven? Als jongeren weten we ondertussen wel al dat mensen die een andere geaardheid hebben net hetzelfde zijn als wij. Maar bij oudere mensen ligt dat duidelijk nog wel wat moeilijker. Ook in het verleden zien we dat er heel veel homofobie in de wereld was. Toen was men hoofdzakelijk heel bang. Maar voor wat was men dan bang? Laten we hier eens kijken wat er toen gedacht werd van personen die voor hetzelfde geslacht kiezen. Wel,
  •         Men was bang om zelf homoseksueel te worden
  •         Men had slechte ervaringen met homoseksualiteit
  •         Onzekerheid omtrent eigen identiteit
  •         Onbegrip voor alles wat anders is
  •         De afgunst tegenover de homoseksuelen
  •         

LGBT en de geschiedenis


We zien dat er al altijd wel een reden gezocht werd om tegen deze personen te zijn. Maar in de geschiedenis zien we nog een veel ergere passage. Ik heb het dan over de periode van 1933 tem 1945. In nazi-Duitsland werden toen op grond van paragraaf 175 uit het Duitse Wetboek van Strafrecht zo’n 50 000 homomannen veroordeeld, de meesten met een gevangenisstraf. Daarvan gingen er tussen de 5 000 en de 15 000 homomannen naar de concentratiekampen waarvan er ongeveer zo’n 60% het niet overleefde. In 1935 werd de paragraaf zelfs uitgebreid, rechters konden toen zelfs straffen opleggen voor homoseksuele handelingen zonder daadwerkelijk fysiek contact. Hierdoor steeg het aantal veroordelingen met 8000, dat is in vergelijking met het jaar ervoor 7990 extra. Zoals eerder gezegd werden er tussen de 5000 en 15 000 homomannen naar de concentratiekampen gebracht, zij kregen net als de Joden een kenteken. Hun kenteken was een roze driehoek. Maar wat stond er nu in dat paragraaf 175? Kortweg gezegd zei paragraaf 175 dat het geslachtsverkeer tussen twee mannen verboden was. Het artikel werd in 1871 ingevoerd, na de hereniging van Oost- en West-Duitsland werd het paragraaf 175 geschrapt, dit was in het jaar 1994.


Dit is natuurlijk een heel recente passage uit de geschiedenisboeken maar er zijn ook oudere passages. Halverwege de 13e eeuw werd anale seks tussen mannen al lang als zonde gezien, daarom voerde men de dood straf in tegen deze praktijken. Een beetje later in 1532 zien we dan dat keizer Karel V een wetgeving oplegde die tot aan het einde van de 17e eeuw ingevoerd bleef voor het hele Heilige Roomse Rijk. Die wetgeving ging als volgt:

 “De straf voor onkuisheid die tegen de natuur ingaat. Wanneer er een onkuise daad plaatsvindt, een mens met een beest, een man met een man, een vrouw met een vrouw, dan verliezen zij het recht om te leven. En zij moeten, zoals het gewoon is, door middel van het vuur van het leven de dood ingedreven worden.”

Dan zien we dat de Pruisen in 1794 de wetgeving wat versoepelde. Dit gebeurde door paragraaf 163.
 “Onnatuurlijke ontucht, zowel tussen personen van het mannelijke geslacht of mensen met beesten, wordt bestraft met een opsluiting van zes maanden tot vier jaar, en verder met het verliezen van alle burgerrechten.”

Besluit doen we in schoonheid

Zoals jullie zien is homoseksualiteit iets waar we al lang in de geschiedenis over bezig zijn. We zien dat er ook nog de dag van vandaag heel veel homohaat is. Gelukkig is het al veel verbeterd en hebben de homoseksuelen ook al meer rechten maar toch zat ik bij het verhaal van die oudere er wat verbaast bij.  Graag wil ik jullie nog meegeven dat er na de tweede wereldoorlog een monument geplaatst is in de Spaanse badstad Sitges. Dit toont nog maar eens dat we meer verdraagzaam moeten zijn en dan in hoofdzaak tegenover zij die een andere geaardheid hebben. 



Bronnen:


Wikipedia. (2020). Lgbt. Geraadpleegd via: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lgbt

Wikipedia. (2020). Homofobie. Geraadpleegd via: https://nl.wikipedia.org/wiki/Homofobie
Wikipedia. (2020). Homoseksualiteit in nazi-Duitsland. Geraadpleegd via: https://nl.wikipedia.org/wiki/Homoseksualiteit_in_nazi-Duitsland
Wikipedia. (2019). Paragraaf 175. Geraadpleegd via: https://nl.wikipedia.org/wiki/Paragraaf_175
Wikipedia. (2019). Roze Driehoek. Geraadpleegd via: https://nl.wikipedia.org/wiki/Roze_driehoek
Wikipedia. (2020). Anti-LGBT rhetoric. Geraadpleegd via: https://nl.wikipedia.org/wiki/Anti-LGBT_rhetoric

dinsdag 12 mei 2020

Muziek tijdens Covid-19

Oud versus nieuw

Wim Sonneveld
Wie het nieuws een beetje volgt merkt wel dat vele artiesten nieuwe liedjes uitbrengen maar wat herwerkt naar de gebeurtenissen die zich nu voordoen. Wat mij opviel was dat er ook een wat oudere lied gebruikt werd om een parodie van te maken. Dat lied was namelijk Het Dorp van Wim Sonneveld. Hij werd op 28 juni 1917 geboren in Utrecht. Zij moeder overleed toen hij nog maar 5 jaar was. Na school te lopen slaagde hij er niet in om een baan succesvol te houden. Daarom ging hij in 1932 bij een zanggroep. In 1937 zong hij in Frankrijk, na de oorlogsverklaring in 1939 trok hij terug naar Nederland, waar hij dan toneel speelde in de reveu. In 1943 richtte hij een gezelschap op, dat bestond tot 1959. Op 20 februari 1974 kreeg Sonneveld een hartaanval, op 8 maart datzelfde jaar overleed Sonneveld dan ten gevolge van een tweede hartstilstand. Het lied waar ik het aan de start van deze blog over had is nu terug bekend geworden maar het is een wat andere versie geworden.


Het oude


Voor zij die het lied Het Dorp niet kennen, wees niet getreurd, het is geen schande. Maar dan is het nu wel tijd om het eens te leren kennen. Het Dorp gaat over Deurne en hoe deze zo vooruit is gegaan door de jaren heen. Deurne was het dorp waar Wiegersma gewoond heeft. Een bekende passage uit het lied is “langs het tuinpad van mijn vader” deze zin verwijst dan ook naar het pad die naast het ouderlijk huis van Wiegersma lag.


Het nieuwe


Feestvreugde*
Wat de nieuwe versie van Het Dorp betreft gaat het om het liedje die Katrien Verfaillie schreef. De titel is ‘kunnik nemi na joen komn’. Verfaillie zingt over hoe het coronavirus ons zo zwaar geraakt heeft en hoe het tot in België gekomen is. Ook de symptomen worden opgenoemd. Ook word er een verwijzingen naar het nieuws worden genoemd. Ook de maatregelen zoals je niet naar de kapper mag gaan of naar de zee mag komen werden vermeld. Verder hoopt ze ook dat het rap voorbij is zodat we een mooie zomer hebben. In het lied zingt Verfaillie ‘dan gaan we dansen in de straten en knuffelen met ons maten’, dit kunnen we linken aan de feestvreugde die we op archiefbeelden wel eens kunnen zien van toen dat de oorlog voorbij was. Men kwam toen ook op straat om te dansen en te knuffelen.

 


Het verleden


Zoals jullie wel al gemerkt hebben, is er al een link met het verleden in mijn bovenstaande tekst geslopen. De feestvreugde die er was na dat zowel de eerste als de tweede wereldoorlog gedaan was. Vele verwachten dat we dit ook zullen hebben eens dat de maatregelen volledig gaan weg zijn. Maar dan moeten we voorzichtig zijn. Want ook in de geschiedenis schuilde het gevaar ook altijd achter de hoek.
28 juni 1917 werd Win Sonneveld geboren. Maar er staat ook nog een andere gebeurtenis in de geschiedenisboeken. Tijdens de eerste wereldoorlog was er veel voedsel tekort voor de inwoners van Amsterdam. Op 28 juni 1917 begon er een volksopstand tegen de voedselschaarste in de eerste wereldoorlog. De volksopstand werd de aardappeloproer genoemd. Tijdens deze volksopstand werd een voedseltransport geplunderd, een pittig details is wel dat het voedsel voor het leger bestemd was. Nu vraag je je af of er een link is met de huidige situatie wel, ergens kunnen we er wel een link vormen met het heden. De bevoorrading verloopt niet altijd even goed, want zelfs nu als ik om boodschappen ga zie ik nog lege delen van rekken. Er moet toch ergens iets verkeerd gelopen zijn, niet? Anders zou het toch zijn zoals men in het nieuws vermeld? Gelukkig hebben we het nog niet zo erg dat we vrachtwagen moeten gaan plunderen. Maar als je boodschappen doet voor een 80 plusser en je moet hem/haar zeggen dat ze bepaalde producten niet meer hadden. Wel, dan is dat zeer moeilijk om te kunnen zeggen. Dus als je om iets gaat, zorg eerst dat je zeker bent of je het nodig hebt.


















Bronnen:
Keytown071. (2010). Het Dorp-Wim Sonneveld. Geraadpleegd via: https://www.youtube.com/watch?v=C8Ff5OEUzd8
Verfaillie K. (2020). Kunnik Nemi Na Joen Komn met Raf Walschaerts en Walter Janssens. Geraadpleegd via: https://www.youtube.com/watch?v=E8t0fnpTZX0&feature=youtu.be
Wikipedia. (2020) Het Dorp (lied). Geraadpleegd via: https://nl.wikipedia.org/wiki/Het_dorp_(lied)

Wikipedia. (2020) Wim Sonneveld. Geraadpleegd via: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wim_Sonneveld

Wikipedia. (2020). 1917. Geraadpleegd via https://nl.wikipedia.org/wiki/1917#Gebeurtenissen

*Deze foto komt uit mijn persoonlijk archief.