woensdag 13 mei 2020

LGBT in een historisch perspectief


LGBT, als we dit opzoeken op het internet dan zien we dat dit staat voor Lesbian, Gat, Bisexual and Transgender. Als symbool voor de lgbt-gemeenschap wordt sinds de laatste jaren de regenboogvlag gebruikt. We kennen deze wel allemaal. Verder bestaan er ook lgbt-rechten. Graag vermeld ik er een paar hieronder:
  •         Het recht op vrije seksualiteit
  •         De legalisering van het homohuwelijk
  •         Het recht op adoptie
  •         Gelijke rechten op het gebied van arbeid en huisvestiging
  •         Anti-discriminatie
  •         Bescherming tegen homofobie en transfobie
  •         Recht op geslachtsaanpassing
  •         Intrekking van travestieverbod

Ook de dag van vandaag merken we nog veel homohaat, iets wat we met z’n allen betreuren. Uit een persoonlijke ervaring had ik contact met een oudere persoon die net een verlies achter de rug had. De man was al van een redelijke ouderdom en treurde enorm om het verlies van zijn man. Jawel u leest het goed “zijn man”. Hij aan het overwegen om naar een serviceflat te verhuizen, maar is enorm bang om raar bekeken te worden in een serviceflat omdat hij homo is. Ik ben met deze man in gesprek gegaan omdat ik zag dat hij het heel moeilijk heeft. Ik was er voor men vakantiejob maar het mentaal welzijn van mensen die net in deze moeilijke periode een verlies moeten doorstaan mogen toch even een luisterend oor hebben, niet?


Ik had het er moeilijk mee dus dacht ik waarom zou ik er niet over schrijven? Als jongeren weten we ondertussen wel al dat mensen die een andere geaardheid hebben net hetzelfde zijn als wij. Maar bij oudere mensen ligt dat duidelijk nog wel wat moeilijker. Ook in het verleden zien we dat er heel veel homofobie in de wereld was. Toen was men hoofdzakelijk heel bang. Maar voor wat was men dan bang? Laten we hier eens kijken wat er toen gedacht werd van personen die voor hetzelfde geslacht kiezen. Wel,
  •         Men was bang om zelf homoseksueel te worden
  •         Men had slechte ervaringen met homoseksualiteit
  •         Onzekerheid omtrent eigen identiteit
  •         Onbegrip voor alles wat anders is
  •         De afgunst tegenover de homoseksuelen
  •         

LGBT en de geschiedenis


We zien dat er al altijd wel een reden gezocht werd om tegen deze personen te zijn. Maar in de geschiedenis zien we nog een veel ergere passage. Ik heb het dan over de periode van 1933 tem 1945. In nazi-Duitsland werden toen op grond van paragraaf 175 uit het Duitse Wetboek van Strafrecht zo’n 50 000 homomannen veroordeeld, de meesten met een gevangenisstraf. Daarvan gingen er tussen de 5 000 en de 15 000 homomannen naar de concentratiekampen waarvan er ongeveer zo’n 60% het niet overleefde. In 1935 werd de paragraaf zelfs uitgebreid, rechters konden toen zelfs straffen opleggen voor homoseksuele handelingen zonder daadwerkelijk fysiek contact. Hierdoor steeg het aantal veroordelingen met 8000, dat is in vergelijking met het jaar ervoor 7990 extra. Zoals eerder gezegd werden er tussen de 5000 en 15 000 homomannen naar de concentratiekampen gebracht, zij kregen net als de Joden een kenteken. Hun kenteken was een roze driehoek. Maar wat stond er nu in dat paragraaf 175? Kortweg gezegd zei paragraaf 175 dat het geslachtsverkeer tussen twee mannen verboden was. Het artikel werd in 1871 ingevoerd, na de hereniging van Oost- en West-Duitsland werd het paragraaf 175 geschrapt, dit was in het jaar 1994.


Dit is natuurlijk een heel recente passage uit de geschiedenisboeken maar er zijn ook oudere passages. Halverwege de 13e eeuw werd anale seks tussen mannen al lang als zonde gezien, daarom voerde men de dood straf in tegen deze praktijken. Een beetje later in 1532 zien we dan dat keizer Karel V een wetgeving oplegde die tot aan het einde van de 17e eeuw ingevoerd bleef voor het hele Heilige Roomse Rijk. Die wetgeving ging als volgt:

 “De straf voor onkuisheid die tegen de natuur ingaat. Wanneer er een onkuise daad plaatsvindt, een mens met een beest, een man met een man, een vrouw met een vrouw, dan verliezen zij het recht om te leven. En zij moeten, zoals het gewoon is, door middel van het vuur van het leven de dood ingedreven worden.”

Dan zien we dat de Pruisen in 1794 de wetgeving wat versoepelde. Dit gebeurde door paragraaf 163.
 “Onnatuurlijke ontucht, zowel tussen personen van het mannelijke geslacht of mensen met beesten, wordt bestraft met een opsluiting van zes maanden tot vier jaar, en verder met het verliezen van alle burgerrechten.”

Besluit doen we in schoonheid

Zoals jullie zien is homoseksualiteit iets waar we al lang in de geschiedenis over bezig zijn. We zien dat er ook nog de dag van vandaag heel veel homohaat is. Gelukkig is het al veel verbeterd en hebben de homoseksuelen ook al meer rechten maar toch zat ik bij het verhaal van die oudere er wat verbaast bij.  Graag wil ik jullie nog meegeven dat er na de tweede wereldoorlog een monument geplaatst is in de Spaanse badstad Sitges. Dit toont nog maar eens dat we meer verdraagzaam moeten zijn en dan in hoofdzaak tegenover zij die een andere geaardheid hebben. 



Bronnen:


Wikipedia. (2020). Lgbt. Geraadpleegd via: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lgbt

Wikipedia. (2020). Homofobie. Geraadpleegd via: https://nl.wikipedia.org/wiki/Homofobie
Wikipedia. (2020). Homoseksualiteit in nazi-Duitsland. Geraadpleegd via: https://nl.wikipedia.org/wiki/Homoseksualiteit_in_nazi-Duitsland
Wikipedia. (2019). Paragraaf 175. Geraadpleegd via: https://nl.wikipedia.org/wiki/Paragraaf_175
Wikipedia. (2019). Roze Driehoek. Geraadpleegd via: https://nl.wikipedia.org/wiki/Roze_driehoek
Wikipedia. (2020). Anti-LGBT rhetoric. Geraadpleegd via: https://nl.wikipedia.org/wiki/Anti-LGBT_rhetoric

Geen opmerkingen:

Een reactie posten