dinsdag 12 mei 2020

Muziek tijdens Covid-19

Oud versus nieuw

Wim Sonneveld
Wie het nieuws een beetje volgt merkt wel dat vele artiesten nieuwe liedjes uitbrengen maar wat herwerkt naar de gebeurtenissen die zich nu voordoen. Wat mij opviel was dat er ook een wat oudere lied gebruikt werd om een parodie van te maken. Dat lied was namelijk Het Dorp van Wim Sonneveld. Hij werd op 28 juni 1917 geboren in Utrecht. Zij moeder overleed toen hij nog maar 5 jaar was. Na school te lopen slaagde hij er niet in om een baan succesvol te houden. Daarom ging hij in 1932 bij een zanggroep. In 1937 zong hij in Frankrijk, na de oorlogsverklaring in 1939 trok hij terug naar Nederland, waar hij dan toneel speelde in de reveu. In 1943 richtte hij een gezelschap op, dat bestond tot 1959. Op 20 februari 1974 kreeg Sonneveld een hartaanval, op 8 maart datzelfde jaar overleed Sonneveld dan ten gevolge van een tweede hartstilstand. Het lied waar ik het aan de start van deze blog over had is nu terug bekend geworden maar het is een wat andere versie geworden.


Het oude


Voor zij die het lied Het Dorp niet kennen, wees niet getreurd, het is geen schande. Maar dan is het nu wel tijd om het eens te leren kennen. Het Dorp gaat over Deurne en hoe deze zo vooruit is gegaan door de jaren heen. Deurne was het dorp waar Wiegersma gewoond heeft. Een bekende passage uit het lied is “langs het tuinpad van mijn vader” deze zin verwijst dan ook naar het pad die naast het ouderlijk huis van Wiegersma lag.


Het nieuwe


Feestvreugde*
Wat de nieuwe versie van Het Dorp betreft gaat het om het liedje die Katrien Verfaillie schreef. De titel is ‘kunnik nemi na joen komn’. Verfaillie zingt over hoe het coronavirus ons zo zwaar geraakt heeft en hoe het tot in BelgiĆ« gekomen is. Ook de symptomen worden opgenoemd. Ook word er een verwijzingen naar het nieuws worden genoemd. Ook de maatregelen zoals je niet naar de kapper mag gaan of naar de zee mag komen werden vermeld. Verder hoopt ze ook dat het rap voorbij is zodat we een mooie zomer hebben. In het lied zingt Verfaillie ‘dan gaan we dansen in de straten en knuffelen met ons maten’, dit kunnen we linken aan de feestvreugde die we op archiefbeelden wel eens kunnen zien van toen dat de oorlog voorbij was. Men kwam toen ook op straat om te dansen en te knuffelen.

 


Het verleden


Zoals jullie wel al gemerkt hebben, is er al een link met het verleden in mijn bovenstaande tekst geslopen. De feestvreugde die er was na dat zowel de eerste als de tweede wereldoorlog gedaan was. Vele verwachten dat we dit ook zullen hebben eens dat de maatregelen volledig gaan weg zijn. Maar dan moeten we voorzichtig zijn. Want ook in de geschiedenis schuilde het gevaar ook altijd achter de hoek.
28 juni 1917 werd Win Sonneveld geboren. Maar er staat ook nog een andere gebeurtenis in de geschiedenisboeken. Tijdens de eerste wereldoorlog was er veel voedsel tekort voor de inwoners van Amsterdam. Op 28 juni 1917 begon er een volksopstand tegen de voedselschaarste in de eerste wereldoorlog. De volksopstand werd de aardappeloproer genoemd. Tijdens deze volksopstand werd een voedseltransport geplunderd, een pittig details is wel dat het voedsel voor het leger bestemd was. Nu vraag je je af of er een link is met de huidige situatie wel, ergens kunnen we er wel een link vormen met het heden. De bevoorrading verloopt niet altijd even goed, want zelfs nu als ik om boodschappen ga zie ik nog lege delen van rekken. Er moet toch ergens iets verkeerd gelopen zijn, niet? Anders zou het toch zijn zoals men in het nieuws vermeld? Gelukkig hebben we het nog niet zo erg dat we vrachtwagen moeten gaan plunderen. Maar als je boodschappen doet voor een 80 plusser en je moet hem/haar zeggen dat ze bepaalde producten niet meer hadden. Wel, dan is dat zeer moeilijk om te kunnen zeggen. Dus als je om iets gaat, zorg eerst dat je zeker bent of je het nodig hebt.


















Bronnen:
Keytown071. (2010). Het Dorp-Wim Sonneveld. Geraadpleegd via: https://www.youtube.com/watch?v=C8Ff5OEUzd8
Verfaillie K. (2020). Kunnik Nemi Na Joen Komn met Raf Walschaerts en Walter Janssens. Geraadpleegd via: https://www.youtube.com/watch?v=E8t0fnpTZX0&feature=youtu.be
Wikipedia. (2020) Het Dorp (lied). Geraadpleegd via: https://nl.wikipedia.org/wiki/Het_dorp_(lied)

Wikipedia. (2020) Wim Sonneveld. Geraadpleegd via: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wim_Sonneveld

Wikipedia. (2020). 1917. Geraadpleegd via https://nl.wikipedia.org/wiki/1917#Gebeurtenissen

*Deze foto komt uit mijn persoonlijk archief.

2 opmerkingen:

  1. He Debbie! Heel mooi dat ook jij denkt aan de muziek in deze moeilijke tijd, dat is namelijk ook in mijn blogposts een rode draad! Ik had het liedje al gehoord, maar ben blij dat ik de achterliggende info nu ook ken! :) Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hey Britt! Zoals je weet praat ik in mijn blogs een beetje over alles. Ik ben blij dat je het een fijne blog vind en hopelijk heb ik nu geen idee van je 'gepikt'. Ik ben blij dat ik je achtergrond informatie heb kunnen geven.

      Verwijderen